Recept na mriežkovaný koláč Crostata
- by Katarina
Taliani raňajkám veľkú váhu nepripisujú. Hlavne nech je caffe. K tomu nejaký croissant (v Taliansku ho volajú il cornetto) alebo koláčik.
Najznámejšie koláče talianskych babičiek sú torta della nonna (babičkin koláč) s krémom zo žĺtkov a s píniovými orieškami, vianočný panettone a jednoduchá crostata s marmeládou a mriežkou z cesta na vrchu. Pripravuje sa aj s ricottou a kúskami čokolády, či s Nutellou.
Recept: Crostata
- 250 g hladkej múky (farina)
- 80 g cukru (zucchero)
- 80 g zmäknutého masla (burro)
- 2 vajcia (uova)
- kôra z 1 citróna (limone)
- lyžička prášku do pečiva (lievito in polvere)
- marmeláda (jahodová/marhuľová..) (marmellata)
Všetky suroviny zmiešajte dohromady, vytvorte tuhé cesto a dajte na 10 minút do chladničky. Rozdeľte cesto na 2 časti: asi 60/40. Väčšiu časť vyvaľkajte a vložte do okrúhlej formy. Kraj má byť vyšší, cesto prstami upravte. Potrite marmeládou. Menšiu časť cesta vyvaľkajte a nakrájajte na rovnaké prúžky. Tie potom uložte na koláč.
Pečte pri teplote 220 asi 20 minút, cesto má byť zlatisté.
Recept na taliansky mriežkovaný koláč – CROSTATA.