gnocchi

Recept na gnocchi

Giovedì gnocchi!

Teda štvrtok je deň gnocchi. Toto slovné spojenie pozná každý Talian. Ale to je len skrátená verzia. Celé príslovie znie: „Giovedì gnocchi, venerdì pesce, sabato trippa.“, a teda: Vo štvrtok gnocchi, v piatok ryba, v sobotu držky. Nie je to predpis, ak vo štvrtok nebudú gnocchi a v piatok tuniak, nič sa nestane. Ale ak si Talianka či reštaurácia lámu hlavu s menu na tieto dni, radi sa k týmto radám priklonia.

Predovšetkým si ujasnime, ako vyslovíme gnocchi. Zabudnite na gnoči, ňoči i gnokky. Sú to ňokky.

Gnocchi. Presnejšie gnocchi di patate. Zemiakové gnocchi. Pretože existujú aj gnocchi len z múky a vajíčka (niečo ako ako polievkové knedlíčky, ale aj gnocchi z ricotty, s ktorými je strašná práca, a z jednej ricotta čakajte mini porciu, ale chutia božsky.

Nadýchané mäkké vankúšiky, najčastejšie podávané s rajčinovou omáčkou a syrom, či len s maslom a opečenou šalviou. Rýchlym riešením obeda sú i gnocchi s pestom. Môžete si ich totiž jednoducho zamraziť do zásoby, a potom uvariť za 5 minút.

V Taliansku vrie diskusia, či sú pravé gnocchi tie s vajíčkom alebo tie bez neho. Takto. Bez toho vajíčka bude veľmi ťažké vytvoriť valčeky cesta a tvarovať typický vrúbkovaný oválny tvar. No s tým vajíčkom sú zas tuhšie, ťažšie. Riešenie mi priniesla la mamma môjho bývalého kolegu Giuseppeho, ktorá pridáva len žĺtok. Neskôr mi to potvrdil aj internet. Gnocchi len so žĺtkom, tajomstvo talianskych žien, sú nadýchané aj po vychladnutí. Také nekúpite 😉

Takže ako na ne? (Foto nižšie.)

RICETTA: Gnocchi

Ingredienti

  • 700 g zemiakov (asi 5 veľkých zemiakov) (patate)
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky (farina 00)
  • 1 žĺtok (tuorlo)
  • soľ (sale)
  • trocha hrubej múky (Taliani používajú semolinovú).. na podsypávanie pri krájaní a tvarovaní. To aby sa cesto nelepilo, a aby neprijímalo ďalšiu múku.

Procedimento

  • Zemiaky uvarte v šupe, ešte teplé ich ošúpte pretlačte/rozpučte a zmiešajte s hladkou múkou, žĺtkom a soľou.
  • Cesto si rozdeľte na niekoľko častí. Pracovnú plochu si podsypte hrubou múkou. Z cesta tvarujte hrubšie valčeky a nakrájajte ich na rovnaké kúsky.
  • Vytvarujte guľky a do každej zatlačte vidličku, získate tak typický vzor, vďaka ktorému omáčka lepšie drží…
  • Do veľkého hrnca dajte zovrieť veľa vody. Do vriacej vody vhadzujte gnocchi (postupne, aby pokryli dno hrnca), jemne premiešajte.
  • Keď vyplávajú na povrch, ešte pol minútky počkajte a vylovte ich.
  • Buon appetito!
Všetky fázy výroby gnocchi: valček, z neho nakrájané rovnaké diely, z tých vytvarujete guličku a nakoniec ju zatlačíte na vidličku.
Vidličku dajte opačnou stranou do uhla 45 stupňov k podložke, pritlačte a zrolujte ich dole, aby ste vytvorili ryhy.
Ryhy sa na nich vytvárajú preto, aby omáčka dobre držala.
Gnocchi alla sorrentina. Dobrú rajčinovú passatu premiešate so strúhaným parmezánom, dáte do misy, na vrch poukladáte mozzarellu a zapečiete.

Gnocchi. Nadýchané mäkké vankúšiky, najčastejšie podávané s rajčinovou omáčkou a syrom, či len s maslom a opečenou šalviou.