Recept na Trojkráľovú korunu (la corona dei Re Magi) na 6. januára
- by Katarina
Uzavrieme tieto vianočné sviatky koláčom, ktorí si Taliani dávajú tradične na raňajky 6.1. Tento deň je v Taliansku oslavovaný ako Epifania. My oslavujeme Zjavenie pána, či deň Troch kráľov. Taliani i Slováci v tento deň vyhadzujú Vianočný stromček.
Taliani toho majú ale na 6. január pripravené oveľa viac. Pečú Trojkráľovú korunu (la corona dei Re Magi), a čakajú dobroty a drobné darčeky od Befany. Befana je dobrá čarodejnica, ako sme už spomínali v článku O Vianociach. Na Betlehem natrafila neskoro, a tak nevedela dať Ježiškovi dary. Preto ho dodnes hľadá a nadeľuje deťom. Mikulášom nadeľovanie u nás začína, Befanou v Taliansku končí.
A čo tá corona (koruna) dei Re Magi?
Je to mäkká buchtička, presnejšie 1 veľká a 8 menších vyskladaných okolo nej do tvaru koruny. S hrozienkami a ukrytým prekvapením. Do jedného bochníka sa schová minca/mandľa/suchá fazuľa a nálezca sa stáva kráľom dňa.
Pekný zvyk. Ako si ju upečiete?
RECEPT:
La corona dei Re Magi (Trojráľová koruna)
- 500 g hladkej múky (farina 00)
- 200 g mlieka (latte)
- 15 g droždia (lievito di birra)
- 100 ml smotany na šľahanie (panna)
- 40 g cukru (zucchero)
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajíčko (uovo)
- 100 g zmäknutého masla (burro)
- 100 g hrozienok (uvetta)
- 1 mandľa/minca (mandorla/moneta)
- 1 žĺtok (tuorlo)
- Zohrejte mlieko, nemá byť horúce, len teplé. Pridajte lyžičku cukru a droždie, zamiešajte. Počkajte asi 10 minút na reakciu, teda kým sa vytvorí kvások.
- Do misy dajte 500 g múky, pridajte kvások, zmiešajte vareškou.
- Pridajte smotanu a cukor, i ten vanilkový. Zmiešajte.
- Pridajte vajíčko a zas miešajte. Pridajte maslo.
- Vypracujte cesto rukou alebo robotom. Ak je cesto príliš klzké, pridajte ešte 50 g múky.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť. Na radiátore, kým zväčší objem, asi 2 hodiny.
- Cesto vyklopte a zapracujte doň hrozienka.
- Vytvorte 1 veľký bochníček a 8 rovnakých malých. Do jedného schovajte mandľu.
- Uložte ich do tvaru koruny na plech, na paier na pečenie. Nechajte ešte pol hodinku odpočívať. Medzitým si zapnite trúbu na 180 stupňov.
- Potrite vrch rozmiešaným žĺtkom.
- Pečte asi 20-25 minút.
Uzavrieme tieto vianočné sviatky koláčom, ktorí si Taliani dávajú tradične na raňajky 6.1. Tento deň je v Taliansku oslavovaný ako Epifania. My oslavujeme Zjavenie pána, či deň Troch kráľov. Taliani i Slováci v tento deň vyhadzujú Vianočný stromček. Taliani toho majú ale na 6. január pripravené oveľa viac. Pečú Trojkráľovú korunu (la corona dei Re…