spaghetti carbonara

Recept: Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara, čiže uhliarske špagety. Asi poznáte romantickú verziu ich vzniku. O mužoch pracujúcich v uhoľných baniach, ktorí si potrebovali uvariť lacné jedlo a tak vzniklo spojenie pasta, žĺtky, pecorino a guanciale (čo je v podstate slanina, a kľudne ju môžete použiť. Guanciale, často nakrájané, zoženiete v talianskych predajniach a nestojí veľa.)

Taliani však skúmali ďalej a prvú zmienku našli v kuchárskej knihe v roku tísicosemstoniečo. Bol to recept na makaróny a neobsahoval ešte slaninu. Tú niekto pridal o dosť neskôr.

Veľkým slovenským ylozvykom je pridávať smotanu. Takto. Taliani smotanu v spojení s cestovinami vôbec nepoužívajú. Krémovosť dosahujú pridaním trošky vody, v ktorej sa varili cestoviny. Je plná škrobu. Cestoviny sa tiež po scedení nikdy neoplachujú. Omáčka na nich potom nedrží.

Poďme teda na výživnú klasiku talianskej kuchyne. Spaghetti alla Carbonara ako od talianskej mamma.

Spaghetti alla Carbonara (2 porcie)

  • 300 g spaghetti (domáce cestoviny si pripravíte podľa recetu TU.)
  • 4 žĺtky
  • 120 g guanciale (slaniny)
  • 50 g ovčieho syra pecorino romano
  • čierne korenie

Postup

Do veľkého hrnca dajte zovrieť veľa osolenej vody. Nakrájajte slaninu na centimetrové prúžky. Opekajte ich na strednom plameni asi 10 minút. Medzitým dajte variť spaghetti.

Do misky dajte žĺtky, väčšinu pecorina a čierne korenie. Riadne zamiešajte metličkou.

Odstavte slaninu. Odoberte trocha vody z cestovín. Pridajte lyžicu vody z cestovín do žĺtkovej zmesi a rýchlo zamiešajte. Spaghetti sceďte. hoďte na panvicu so slaninou (už nevarte), premiešajte a nalejte žĺtkovú zmes. Miešajte, miešajte, až kým sa z hustej zmesi nestane na špagetách krém. Ak treba, pridajte ďalšiu lyžicu vody zo špagiet.

Rozdeľte na taniere. Posypte zvyšným syrom.

Buon appettito!

Spaghetti alla Carbonara, čiže uhliarske špagety. Asi poznáte romantickú verziu ich vzniku. O mužoch pracujúcich v uhoľných baniach, ktorí si potrebovali uvariť lacné jedlo a tak vzniklo spojenie pasta, žĺtky, pecorino a guanciale (čo je v podstate slanina, a kľudne ju môžete použiť. Guanciale, často nakrájané, zoženiete v talianskych predajniach a nestojí veľa.) Taliani však…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *