crostata

Recept na mriežkovaný koláč Crostata

Taliani raňajkám veľkú váhu nepripisujú. Hlavne nech je caffe. K tomu nejaký croissant (v Taliansku ho volajú il cornetto) alebo koláčik.

Najznámejšie koláče talianskych babičiek sú torta della nonna (babičkin koláč) s krémom zo žĺtkov a s píniovými orieškami, vianočný panettone a jednoduchá crostata s marmeládou a mriežkou z cesta na vrchu. Pripravuje sa aj s ricottou a kúskami čokolády, či s Nutellou.

Crostata sa môže pripravovať aj s viacerými druhmi džemu.

Recept: Crostata

  • 250 g hladkej múky (farina)
  • 80 g cukru (zucchero)
  • 80 g zmäknutého masla (burro)
  • 2 vajcia (uova)
  • kôra z 1 citróna (limone)
  • lyžička prášku do pečiva (lievito in polvere)
  • marmeláda (jahodová/marhuľová..) (marmellata)

Všetky suroviny zmiešajte dohromady, vytvorte tuhé cesto a dajte na 10 minút do chladničky. Rozdeľte cesto na 2 časti: asi 60/40. Väčšiu časť vyvaľkajte a vložte do okrúhlej formy. Kraj má byť vyšší, cesto prstami upravte. Potrite marmeládou. Menšiu časť cesta vyvaľkajte a nakrájajte na rovnaké prúžky. Tie potom uložte na koláč.

Pečte pri teplote 220 asi 20 minút, cesto má byť zlatisté.

Recept na taliansky mriežkovaný koláč – CROSTATA.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *