cannoli siciliani

Recept na Cannoli siciliani

Cannoli siciliani. To sú trubičky plnené ricottou a kúskami čokolády, s koncami obalenými v orechoch či kandovanom ovocí. Ak ich chete pripraviť, musíte mať doma kovové trubičky na namotanie cesta. Kúpite ich v každých domácich potrebách. Ako názov napovedá, pochádzajú zo Sicílie.

Ale aj na samotnej Sicílii existujú regionálne varianty. Niekde sa pridáva marsala (sladké červené víno), inde nie. Jedna casalinga dá aj kakao, druhá nie.

Recept je starý, pôvodne tak trochu arabský a v priebehu storočí sa menil.

Cannoli sú typickým talianskym jedlom v tom zmysle, že sú z jednoduchých surovín (v tomto prípade je ich dosť), no ich príprava je tak trošku piplačka. Ale keď sa do nich pustíte, budete mať doma malý taliansky sviatok.

Škoricu aj kafe môžete vynechať. V najzákladnejšom recepte nie sú. Ale často sa používajú. Masť ani vínny ocot však nevynechajte. Cesto síce vonia octom, ale vo výsledku ho necítiť. Masť dnes asi nie je bežnou súčasťou chladničky, no taká sicílska nonna ju má vždy doma.

Ricetta: Cannoli siciliani

20 veľkých alebo 40 malých

Ingredienti:

  • 250 g hladkej múky (farina 00)
  • 30 g práškového cukru (zucchero a velo)
  • 50 g bravčovej masti (strutto)
  • 1 lyžička škorice (cucchiaino di cannella)
  • 1 lyžička instantného kafe (caffè istantaneo/solubile)
  • 1 vajce (uovo)
  • 30 ml vínneho octa (aceto di vino)
  • 30 ml vína marsala (sladké červené víno)
  • štipka soli (pizzico di sale)
  • olej (olio di semi)

Plnka: ricotta + cukor + kúsky čokolády

Na obalenie koncov: nasekané pistácie, iné orechy, tenké plátočky kandovaných pomarančov…

Postup (Procedimento):

  • Zmiešajte múku, cukor, soľ, škoricu a kafe.
  • Pridajte masť a vajíčko.
  • Zmiešajte víno s octom a pridajte k zvyšku cesta.
  • Rukami spracujte na pevnú guličku, tú dajte na pol hodinku až hodinku do chladničky zabalenú v igelite, aby sa cesto ľahšie vaľkalo.
  • Vyvaľkajte cesto na veľmi tenko a vykrojte si štvorce (podľa veľkosti vašich kovových trubičiek).
  • Tie pevne omotajte na kovovú trubičku.
  • Spoj trubičky tesne pred zavretím potrite vodou štetcom (alebo prstom) namočeným vo vode a pritlačte. Toto robte poctivo, inak sa vám trubičky na panvici otvoria.
  • Na panvici si zohrejte veľa oleja. Dajte do nej trubičky. Otočte. Pečú sa veľmi rýchlo. Popukané cesto je cieľ, nebojte sa rýchleho pečenia.
  • Vymiešajte ricottu s cukrom a kúskami čokolády a touto zmesou naplňte trubičky.
  • Konce, z ktorých pretŕča krém, obaľte v posekaných orechoch alebo pomarančovej kôre.

Ak sa nechystáte zjesť všetky trubičky naraz, napňte len časť. Krém dajte do chladničky a plňte krátko pred podávaním.

Tieto sú s kakaom a pistáciami.

Cannoli siciliani. To sú trubičky plnené ricottou a kúskami čokolády, s koncami obalenými v orechoch či kandovanom ovocí. Ak ich chete pripraviť, musíte mať doma kovové trubičky na namotanie cesta. Kúpite ich v každých domácich potrebách. Ako názov napovedá, pochádzajú zo Sicílie. Ale aj na samotnej Sicílii existujú regionálne varianty. Niekde sa pridáva marsala (sladké…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *