Rozdiel medzi Panettone a Pandoro
- by Katarina
Panettone a Pandoro sú najslávnejšími vianočnými koláčmi v Taliansku. Jesť Panettone v lete je ako keď si u nás vtedy napečiete vianočku.
Panettone pochádza z 15. storočia, z obdobia stredoveku. Legenda vraví, že kuchár vládcu Milána, Ľudovíta il Moro, spálil na Vianoce koláč. Tak pomocný kuchár Toni pridal ku kvásku, ktorý mal zarobený na chlieb, kandizované kôry a hrozienka, a upiekol „Pan di Toni“, dnes známy ako Panettone. Pane je chlieb. Mal to byť chlieb, a nakoniec je to najslávnejší taliansky vianočný koláč.
Patria k Vianociam, a predsa ich Talianky často nepečú. V obchodoch majú výber dokonalých Panettone. To nie ako u nás. Kde si za 4 eurá (110 korún) kupujeme komerčný výrobok s trvanlivosťou aj pol roka a potom sa sťažujeme, že ten „Panettón“ je o ničom. Darmo, za kvalitu si treba priplatiť, a tá znamená prvotriedne suroviny či niekoľko desiatok hodín kysnutia. Ale za mňa, aj medzi tými v supermarkete nájdete dobré.
A aký je rozdiel medzi Panettone a Pandoro?
V tvare a obsahu. A pre Talianov je dôležité, že aj v pôvode. Sú to rivali. Panettone z Milána, Pandoro z Verony. Panettone je jednoduchý kužeľ, Pandoro pripomína kráľovskú korunu. Oba sú z kvásku, múky a cukru, Panettone navyše obsahuje sušené hrozienka a kandizované ovocie a citrusové kôry, Pandoro neobsahuje nič, za to sa bohato posype práškovým cukrom.
Zaujímavosťou je, že Pandoro (v preklade „zlatý chlieb“, kvôli farbe upečeného cesta na povrchu) vynašiel istý podnikavý signor Melegatti a jeho firma Melegatti ich vyrába dodnes. Zoženiete ich aj u nás. Aj keď pôvod v skutočnosti siaha až do starého Ríma.
Panettone a Pandoro. Typické talianske koláče, ktoré na Vianoce nájdete na každom stole. Aký je medzi nimi rozdiel. Ako vznikli? Čo obsahujú?