Recept na Tiramisù
- by Katarina
Tiramisù je spolu s panna cotta najznámejším talianskym dezertom.
Oni nie sú moc na sladké. Dezertujú ovocie, do kafe si máčajú kúpené sušienky a keď už treba koláč, istí to crostata (mriežkový koláč s lekvárom) z obchodu.
Dnes sa to už trochu mení, aj Talianky sú úspešné food blogerky a žienky doma radi vypekajú novinky. Na klasiku ale nikdy nedajú dopustiť.
Tiramisù je pozdvihujúci dezert. To, že vám pozdvihne náladu, má už v názve. „Tira mi sù“ znamená „pozdvihni ma“, doslova „zdvihni ma hore“.
Tiramisù už ste určite robili, alebo prinajmenšom jedli. Často sa ale obmieňa, a na to sa Taliani hnevajú. Verzie so smotanou, okrúhlymi piškótami či s jahodami.. Nie nie. Talian si svoje gastronomické dedičstvo chráni. Pravé tiramisu sa robí takto:
Ricetta (recept na tiramisù)
– dlhé piškóty savoiardi
– 500 g mascarpone
– 2 šálky espressa
– 3 vajíčka
– 100 g cukru
– kakao
– likér amaretto (nie je povinné)
Oddeľte bielky a žĺtka. Žĺtka vyšľahajte s polovicou cukru. Pridajte mascarpone a mixujte ďalej. Potom vyšľahajte bielka s druhou polovicou cukru.
Bielka postupne zamiešajte do hmoty s mascarpone, už len vareškou, nie mixérom.
Savoiardi namočte z oboch strán do kafe (ak máte amaretto, nalejte ho do kafe). Rozložte na spodok misy, dajte vrstvu krému. Opäť poukladajte namočené piškóty a na ne krém. Posypte kakaom a dajte na pár hodín do chladničky.
Buon appetito!
Recept na pravé talianske tiramisù