Slávky na námornícky spôsob (Cozze alla marinara)
- by Katarina
Slávky na námornícky spôsob sú u nás luxusom, keďže more je na míle ďaleko, no v prímorských oblastiach Talianska vznikli ako jedlo chudobných. Na čerstvé slávky tam natrafíte na každom kroku a k tomu potrebujete len 5 základných ingrediencií, ktoré sa nájdu v každej talianskej kuchyni. Veď ktorá domácnosť by tam existovala bez olivového oleja či vína?
Okrem cozze alla marinara sa na juhu Talianska tešia obľube aj cozze alla tarantina, teda na spôsob, ako sa pripravujú v meste Taranto (v regióne Puglia). Tie sa pripravujú s paradajkovou omáčkou.
Cozze alla marinara si môžete vychutnať nielen s opečeným chlebíkom, výborné sú aj so špagetami.
Recept si dáme dvojjazyčne. Tu nájdete aj odkaz na video na Instagrame: @italokurz
Cozze alla marinara (Slávky na námornícky spôsob)
Ingredienti (Ingrediencie)
- 1 kg cozze (slávky)
- 2 spicchi di aglio (strúčiky cesnaku)
- 50 ml vino bianco (biele víno)
- 5 cucchiai di olio di oliva (olivový olej)
- prezzemolo (petržlenová vňať)
Procedimento (Postup)
- Pulite per bene le cozze. (Slávky dobre umyte.)
- Mettete olio in una padella. (Na panvicu dajte olej.)
- Aggiungete aglio schiacciato o tagliato e rosolate. (Pridajte pretlačený alebo nakrájaný cesnak a opečte.)
- Unite le cozze. (Pridajte slávky.)
- Sfumate con il vino bianco. (Prilejte biele víno.)
- Aggiungete il prezzemolo tritato. (Pridajte nadrobno nakrájanú vňať.)
- Coprite con un coperchio. (Prikryte pokrievkou.)
- Quando saranno aperte, servite con il pane tostato. (Keď sa otvoria, podávajte s opečeným chlebom.)
Slávky na námornícky spôsob sú u nás luxusom, keďže more je na míle ďaleko, no v prímorských oblastiach Talianska vznikli ako jedlo chudobných. Na čerstvé slávky tam natrafíte na každom kroku a k tomu potrebujete len 5 základných ingrediencií, ktoré sa nájdu v každej talianskej kuchyni. Veď ktorá domácnosť by tam existovala bez olivového oleja…