eleonora galasso

Knihy o Taliansku: Jak chutná Dolce vita (Eleonora Galasso)

Jak chutná Dolce vita je kuchárska kniha z prostredia Ríma. Jej originálny názov „As the Romans do“ prezrádza, že v nej nájdete recepty na rímsky spôsob, šmrncnuté autorkou. Tešte sa na rímske Carbonara či skvelé mini pizze. Tie často pečiem aj ja. Inak ale knihu tak úplne kladne nehodnotím.

Ale najprv niečo dôležité o autorke. Je to novinárka a food blogerka z Ríma, žijúca v Paríži. Je cítiť, že miluje Francúzsko. Prejavuje sa to aj tým, že obľubuje zložité pokrmy s mnohými ingredienciami. Čo je trochu v rozpore s talianskou jednoduchosťou.

Nie sú to typické talianske recepty, ale skôr moderná kuchyňa. Talianske prísady v pokrmoch na francúzsky spôsob. Do väčšiny príprav som sa po letmom preskúmaní postupu nepustila. Recept je napísaný dobre. Ale úprimne, mať k dispozícii danú surovinu, radšej si navarím podľa iného. Nájdete tu ale výborné prílohy či „pochutiny k vínku“, ako rímske zemiakové krokety, či hrozno obalené v syre a orechoch.

Sama som pripravila pár receptov a bola som spokojná, púšťala som sa ale do tých jednoduchších, ako sú mini pizze, cuketové lodičky, ricottovo-kokosové guličky či citróny plnené tuniakovým krémom. Pri nich je najťažšie vydlabať polky citrónov. A ten citrón je tam len ako miska, takže si tuniakový krém pokojne spravte bez nich.

mini pizze
Moje mini pizze podľa receptu z knižky

V knihe však nájdete krásne fotografie. Krásnych pokrmov na krásnych, často starožitných, tanieroch. Do toho fotky autorky v uliciach jej rodného Ríma. Nie sú však odfotené všetky jedlá. Zopár chýba.

Za zbytočné považujem rozdelenie do 11 kapitol. Kde nerozumiem, prečo je jeden typ cestovín (pasta) vyhradený pre Obed v pokluse, iný pre Rodinné obedy a ďalší zas pre Romantické večere. Stačila by kapitola Pasta e basta. V kapitole Oslavy nájdete dezerty i klobásu. Rozdelenie je trošku neprehľadné.

Zaujala ma ale kapitola „Špajza“, kde nájdete dobroty, ktoré si môžete narobiť do zásoby a odložiť (darovať). Napríklad paradajkovú omáčku či trvanlivé sušienky.

Na stupnici od 1 do 5, kde 5 je super, by dostala 2. Za tých pár jednoduchých receptov a za tie nádherné fotografie. Dobrá možno pre Talianky, ktoré chcú skúsiť niečo nové, pre našinca dobrá inšpirácia, ale nie je nevyhnutné ju vlastniť.

Kuchárska kniha z prostredia Ríma plná moderných receptov doplnená pár klasikami na rímsky spôsob. To je Ako chutí Dolce vita od Eleonory Galasso.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *