la corona dei re magi

Recept na Trojkráľovú korunu (la corona dei Re Magi) na 6. januára

Uzavrieme tieto vianočné sviatky koláčom, ktorí si Taliani dávajú tradične na raňajky 6.1. Tento deň je v Taliansku oslavovaný ako Epifania. My oslavujeme Zjavenie pána, či deň Troch kráľov. Taliani i Slováci v tento deň vyhadzujú Vianočný stromček.

Taliani toho majú ale na 6. január pripravené oveľa viac. Pečú Trojkráľovú korunu (la corona dei Re Magi), a čakajú dobroty a drobné darčeky od Befany. Befana je dobrá čarodejnica, ako sme už spomínali v článku O Vianociach. Na Betlehem natrafila neskoro, a tak nevedela dať Ježiškovi dary. Preto ho dodnes hľadá a nadeľuje deťom. Mikulášom nadeľovanie u nás začína, Befanou v Taliansku končí.

A čo tá corona (koruna) dei Re Magi?

Je to mäkká buchtička, presnejšie 1 veľká a 8 menších vyskladaných okolo nej do tvaru koruny. S hrozienkami a ukrytým prekvapením. Do jedného bochníka sa schová minca/mandľa/suchá fazuľa a nálezca sa stáva kráľom dňa.

Pekný zvyk. Ako si ju upečiete?

RECEPT:

La corona dei Re Magi (Trojráľová koruna)

  • 500 g hladkej múky (farina 00)
  • 200 g mlieka (latte)
  • 15 g droždia (lievito di birra)
  • 100 ml smotany na šľahanie (panna)
  • 40 g cukru (zucchero)
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajíčko (uovo)
  • 100 g zmäknutého masla (burro)
  • 100 g hrozienok (uvetta)
  • 1 mandľa/minca (mandorla/moneta)
  • 1 žĺtok (tuorlo)
  1. Zohrejte mlieko, nemá byť horúce, len teplé. Pridajte lyžičku cukru a droždie, zamiešajte. Počkajte asi 10 minút na reakciu, teda kým sa vytvorí kvások.
  2. Do misy dajte 500 g múky, pridajte kvások, zmiešajte vareškou.
  3. Pridajte smotanu a cukor, i ten vanilkový. Zmiešajte.
  4. Pridajte vajíčko a zas miešajte. Pridajte maslo.
  5. Vypracujte cesto rukou alebo robotom. Ak je cesto príliš klzké, pridajte ešte 50 g múky.
  6. Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť. Na radiátore, kým zväčší objem, asi 2 hodiny.
  7. Cesto vyklopte a zapracujte doň hrozienka.
  8. Vytvorte 1 veľký bochníček a 8 rovnakých malých. Do jedného schovajte mandľu.
  9. Uložte ich do tvaru koruny na plech, na paier na pečenie. Nechajte ešte pol hodinku odpočívať. Medzitým si zapnite trúbu na 180 stupňov.
  10. Potrite vrch rozmiešaným žĺtkom.
  11. Pečte asi 20-25 minút.
Pred pečením a potrením vajíčkom
Korunu som pred pečením ozdobila cukrovými guličkami.

Uzavrieme tieto vianočné sviatky koláčom, ktorí si Taliani dávajú tradične na raňajky 6.1. Tento deň je v Taliansku oslavovaný ako Epifania. My oslavujeme Zjavenie pána, či deň Troch kráľov. Taliani i Slováci v tento deň vyhadzujú Vianočný stromček. Taliani toho majú ale na 6. január pripravené oveľa viac. Pečú Trojkráľovú korunu (la corona dei Re…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *