coperto al ristorante

Slovíčko „coperto“ na účte v reštaurácii

Čo je coperto?

Coperto berte ako taký poplatok za všetko, čo na svojom stole nájdete. Často je to nožík, vidlička, servítka.. Hm. Občas sa pritrafí aj nejaký ten chlebík s dobrým olejom. V preklade doslova príbor, vo francúzštine sa označuje ako couvert, u nás na to výraz ani nemáme. Za to, že k jedlu dostanete príbor, si priplatiť nemusíte 🙂

Koľko zaň zaplatím?

Asi tak 1-2 EUR na osobu. Niekedy sa účtuje aj poplatok za stôl, a nie za jednotlivé osoby. Jeho výšku nájdete vždy v menu, niekde na začiatku alebo na spodnej časti stránok.

Musím ho zaplatiť?

Áno, je to povinná položka, a nájdete ju v mnohých reštauráciách, nie však v každej vás nechajú platiť „za vzduch“.

Je v „coperto“ zahrnutý tringelt?

Áno aj nie. To závisí od podniku. Je len na vás, či čašníkom necháte aj „tringelt“, o ktorý sa s podnikom zväčša nedelia. Niekedy však na účte šokujúco objavíte aj položku „servizio“. To je prosím pekne tringelt. Naštve len ak si to všimnete potom, ako ste už tringelt svojvoľne nechali 😀

Ak necháte menej ako 10%, pripravte sa od čašníka na výraz, ktorým povie: „Eh, spiccioli!“ To sa akože posťažuje, že mu nechávate len drobné. Inak sú ale talianski čašníci milí. Alebo prinajmenšom veľmi flegmatickí.

Coperto nie je len výsadou Talianska. Objavuje sa aj na účtoch niektorých podnikov v Prahe, a to ani nemajú taliansku tematiku.

Čo je coperto? Coperto berte ako taký poplatok za všetko, čo na svojom stole nájdete. Často je to nožík, vidlička, servítka.. Hm. Občas sa pritrafí aj nejaký ten chlebík s dobrým olejom. V preklade doslova príbor, vo francúzštine sa označuje ako couvert, u nás na to výraz ani nemáme. Za to, že k jedlu dostanete…