Pasta: (Nielen) recept na cestoviny
- by Katarina
Pasta… začneme tým, že ju budeme nazývať takto. Mne slovo cestoviny nejak nejde z huby, aj syna som naučila, že to je pasta (chúdence babičky, keď si u nich raz vypýta na obed pasta).
Kde sa vzala pasta alebo trošku histórie …
To už sa dnes ťažko dozvieme, spoliehame sa teda na literárne pramene. Tam sa totiž „pokrm z múky vo forme nití“ (teda čosi ako spaghetti) vyskytuje v roku 1154, teda v 12. storočí. A to na Sicílii, odkiaľ sa pasta rozšírila aj do zvyšku Talianska. Už vtedy sa aj hojne vyvážala, takže v domácich pomeroch musela vzniknúť už oveľa skôr.
Do dejín sa však zapisuje až v 17. storočí, kedy sa stáva bežným pokrmom talianskeho obyvateľstva.
Stačia 2 ingrediencie (a malinko vody), aby ste ju vyrobili („ju“, pretože je to LA PASTA, a teda ženský rod).
Základom je táto poučka: 1 uovo per ogni 100 grammi di farina. (1 vajce na každých 100g múky).
Na 2 porcie teda zmiešate 200g múky a 2 vajíčka. To je klasická porcia, predsa len to je primo piatto. Ja mám z toho porcie aj tri.
Buďte trpezliví: hneťte, hneťte, ono sa z toho za pár minút vážne stane jednotná hmota.
Ak je táto hmota drobivá, potrebujete trocha vody. Ale pozor, nelejte ju tam. Keď dáte moc, musíte pridať múku. A tým už ste v začarovanom kruhu (circolo vizioso), kedy sa od základného pomeru vzďaľujete. Každý gram múky navyše už je problema. Jednak sa vám s cestom bude ťažko pracovať, a pasta bude tvrdšia. Takže si len namočte prsty do vody a takto pokropenou rukou hneťte a hneťte. Možno budete musieť ruku namočiť dvakrát.
Až pred vami bude stáť pomerne hladká elastická guľa, zabaľte ju do sáčku a nechajte pol hodinu odpočinúť. Pri izbovej teplote, nie v chladničke.
Po tej pol hodinke už len vaľkáte a krájate. Zvládnete to v pohode aj bez stroja na pasta. Ja som k nemu prišla len nedávno (zdedila som), a odvtedy je pre mňa výroba domácej pasta vášňou. Takže priznávam, ide to s ním lepšie.
A varenie? Čerstvá pasta sa varí kratšie ako sušená. Postačia 3-4 minútky, závisí od tvaru a hrúbky. Takže proste ochutnávajte.
Buon appetito, carissimi.
1 uovo per ogni 100 grammi di farina. Teda 1 vajíčko na každých 100 gramov múky. A možno troška vody. Čo je to troška? Čo ďalej s cestom? A kde sa pasta vzala?